Watersport Nijmegen

 • De Loefbijter

  Zeilen met NSZV - De Loefbijter

 • RV de Waal

  Roeien op de Spiegelwaal met RV - De Waal

 • Aeolus

  Windsurfen met NSSV - Aeolus

 • Kanoslalom

  Kanoslalom met NKSV - De Batavier

 • Spiegelwaal

  De Spiegelwaal - Met watersport in het hart van Nijmegen

 • Phocas 2

  Roeien met NSRV - Phocas

 • Reddingsbrigade

  De NRB in actie

 • Kanopolo 1

  Kanopolo met NKSV - De Batavier

 • Zeekayak

  Zeekayakken met NKSV - De Batavier

Introductie Watersport Nijmegen

Watersport Nijmegen werkt aan de realisatie van een watersportcentrum aan de Spiegelwaal bij Nijmegen. Gericht op duurzame water- en oeversporten, zoals roeien en kanoën, triatlon, windsurfen, zeilen/zeilschool en de Nijmeegse Reddingsbrigade. Op dit moment zijn er zeven verenigingen aangesloten, samen zo'n 1200 actieve sporters.

Watersportcentrum Spiegelwaal

377 ruimtevdwaal waalbrug

Watersport Nijmegen is  -samen met de gemeente en RWS-  bezig met de realisatie van een watersportcentrum aan de Spiegelwaal, in een parkachtige omgeving. Het gaat dan om duurzame actieve sporten met respect voor de natuur. De Spiegelwaal is minstens 200 meter breed en 3,5 km. lang en leent zich voor alle duurzame water- en oeversporten. Vanaf april 2016 is de Spiegelwaal ook formeel toegankelijk voor publiek.

Voor roeiers een veel beter geschikte trainings- en wedstrijdbaan, voor zeilers en surfers een spot voor clinics en beginnerscursussen. Voor kanoërs start- en eindpunt voor tochten, maar ook een kanopoloveld op een zichtlocatie en een wildwater slalombaan bij de uitstroom van de inlaatdrempel. Voor de reddingsbrigade een prachtige oefenlocatie voor redden in stromend water en varend redden. En beachsporten zoals volley, voetbal etc. passen daar natuurlijk bij, evenals skaten, triathlon, open water zwemmen, wandelen, fietsen etc.

Recreatie

377 ruimtevdwaal promenade 

Voor recreanten en toeristen hopen we in de toekomst gelegenheid te bieden om deze duurzame watersporten ook actief te beleven. Te denken valt aan de verhuur van kano's of het aanbieden van een roei-, kano-, of zeilclinic. Maar ook het schouwspel vanaf de Lentse Warande of de bruggen is mogelijk. Op den duur verwachten we ook horeca met terrasjes en uitzicht op het water. Er kunnen kano-,  surf- en zeillessen voor jeugd kunnen worden gegeven en ook de Nijmeegse introductie van de SUPsport (Stand Up Paddling) is hier mogelijk. Zie de filmimpressie.

 

Vanwege de fantastische ligging verwachten de verenigingen een aanloop van nieuwe leden en van mensen die af en toe eens iets met watersport willen doen.  WSN mikt dus op een parkachtige omgeving op het eiland Veur-Lent waar al die activiteiten natuurlijk worden ingebed. Het moet aantrekkelijk zijn om er op een mooie dag ook gewoon eens doorheen te wandelen en te kijken naar die sporters en recreanten.

377-ruimtevdwaal-waalkade  377-ruimtevdwaal-vvl-west

Onderwijs

Dit biedt ook onderwijsinstellingen op het gebied van sport en evenementorganisatie (bijv. HAN, CIOS, ALO, ROC) de mogelijkheid een deel van hun sport- en evenementopleidingen vanuit het watersportcentrum te organiseren. Verenigingen kunnen ondersteund worden door studenten en docenten.Studenten vinden er stageplekken. Daarnaast verwacht WSN een aantal maatschappelijke activiteiten aan de watersportcentrum te verbinden. Watersporten lenen zich uitstekend voor een leven lang sporten en mensen met een lichamelijke beperking. Ook hierin is de relatie met de opleidingen (HAN, en ROC) en de maatschappelijke organisaties belangrijk. WSN legt die verbindingen.

 

De sportverenigingen richten zich op betere faciliteiten en meer mogelijkheden voor hun leden en daarmee een sterkere basis voor de toekomst. Mede door de zichtlocatie verwacht men ook nieuwe leden te trekken. Voor het gebied De Waalsprong verwachten we op het gebied van (jeugd)sport en lichamelijke opvoeding in samenwerking met de KION en scholen een goede rol te kunnen spelen.

Spiegelwaal kopie

Windfinder


Copyright Stichting Watersport Nijmegen © 2012 | Sitemap